tiistai 8. syyskuuta 2015

”Mua pissattaa!!” – ja vähän muutakin lasten tanssitunneista


Kun Kipinän aula alkaa pikkuhiljaa täyttyä 3-4-vuotiailla minikipinöillä, on ilmassa suuria tunteita. Jännittää tai treeniasu tuntuu vähän hassulta, mutta onneksi mukana saattaa olla päiväkodista tai lähileikkikentältä tuttuja kasvoja.


Mutta mitä sitten tapahtuu, kun tanssisalin ovi sulkeutuu ja vanhemmat pääsevät aulassa uppoutumaan aikakauslehtiin? Noh – koskaan ei ihan varmuudella voi tietää, mutta onneksi me opet yritetään pitää mieli yhtä avoimena, kuin se on tunnin lapsillakin! Kerran jouduin tanssitunnin alussa neuvottelemaan yhden tanssijan mukaan ottamasta kivestä, mutta lopulta saatiin sovittua, ettei kiven kanssa voi tanssia, vaan sitä säilytetään laatikossa tanssin ajan.

Tunti alkaa tutusti tanssikorttitanssilla. Tanssikortteihin kerätään tarroja, joita on kiva ihastella kauden edetessä. Korttitanssin jälkeen tutustutaan päivän teemaan ja puretaan ylimääräiset energiat improvisaatioon. Luovan osuuden jälkeen päästään kokeilemaan tanssin perusteita; erilaisia hyppelyitä, piruetteja ja tanssiasentoja. Tanssijuttuja käydään läpi minien kanssa nopeasti vaihtuvilla tekniikoilla, liian tylsäksi ei saa käydä. Toisaalta välillä pitää myös ”varoa”, ettei tanssijoilla ole aivan liian hauskaa, silloin saattaa itse tanssiminen helposti unohtua. Harjoitteiden jälkeen tehdään tanssikoreografiaa, joka pohjautuu päivän teemaan ja uusiin opittuihin liikkeisiin. Koreografiaa tehdään useammalla tanssikerralla, näin on kiva tulla seuraavalle tunnille, kun on tuttuja juttuja tiedossa! Tunnin lopussa on aika rauhoittua, se tapahtuu joko tutuksi tulevan rauhallisen lopputanssin avulla tai mielikuvaharjoituksella rennosti makoillen (riippuen jonkin verran siitä kuinka korkealla energia salissa on).


Entäs sitten, jos pissattaa? Ei hätää – tunnilla on aina apuope mukana, joka opastaa vessaan. Apuope on muutenkin tanssijoiden tukena ja avustaa tunnin kulkua. Toki vessassakäynnit ym. kannattaa hoitaa ennen tuntia, niin ei jää tanssista hetkeäkään pois. Vesipulloja ei minien tunneilla tarvita, janon voi sammuttaa tanssitunnin jälkeen kotimatkalla.

Suurin piirtein näin etenee pienimpien tanssijoiden 45 minuuttinen tanssitunti, josta ei puutu yllättäviä käänteitä, vauhtia, naurua ja tanssin iloa ja tulkintaa aidoimmillaan. Niin ja miten sen kiven kanssa silloin lopulta sitten kävi… ”Hei tää sun kivi jäi, tuu hakeen” -  ”Saat pitää sen, voin ottaa sen seuraavan tanssitunnin jälkeen mukaan, heippa!


Kirjoittajana Hanna Mellberg, Kipinän lastentanssiope. Hanna on toiminut tanssin ja teatterin parissa jo vuosia ja tällä hetkellä opettaa Kipinän pikkuväkeä. Päivät kotona kuluvat oman pikkuisen kanssa :) Hanna koreografioi myös Kipinän adults2 showpienryhmää tulevana lukuvuonna Lindan kanssa. Kipinän minikipinä-tunnit ovat suosittuja - tilaa vielä kuitenkin on tiistain klo 16 sekä perjantain ryhmässä.

1 kommentti:

  1. Kaksi lastenlastani (prinsessaa) ovat aivan täpinöissään näistä tanssitunneista. Olen iloinen siitä, että näinkin pienillä on mahdollisuus tutustua tähän ihastuttavaan ja kaikille sopivaan liikuntamuotoon. Uskon, että kipinä tanssiin säilyy jossain muodossa heillä läpi elämän. Te ohjaajat teette tärkeää työtä, jaksamista ja tanssin iloa jatkossakin, sekä K i i t o s :)

    VastaaPoista