perjantai 30. lokakuuta 2015

Treeniterveisiä aikuisten hip hop-tunnilta!


Musiikki pauhaa kaiuttimista, hiki virtaa ja tennarit suhisevat. Hip hop - musiikki, tanssi ja kulttuuri mielletään usein nuorten jutuksi, tällä kertaa sali on kuitenkin täynnä aikuisia. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa uutta harrastusta. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat nämä reilu 20 tanssijaa, joista suurin osa on aloittanut hip hop-tanssin vasta aikuisiällä.

Ryhmä harjoittelee yhdessä kerran viikossa. Yhteisenä päämääränä ovat Vantaalla järjestettävät streetin SM-kilpailut toukokuussa.  Yhteensä 24 tanssijan voimin työstetään syksyn ja kevään aikana hip hop-muodostelmakoreografiaa, jolla ryhmä osallistuu kevään kisoihin. Kilpailuissa on erikseen Adults2 –sarja, tähän sarjaan ei alle 30-vuotiailla ole asiaa! Muodostelmakoreografiassa tärkeää on tanssitekniikan lisäksi kuviot, ryhmän yhtenäinen tekeminen ja tietenkin esiintyminen. Syksyllä tunneilla keskitytään enemmän hip hopin tyylin ja askelkuvioiden treenaamiseen, kun taas keväällä treenit painottuvat kilpailukoreografian harjoittelemiseen, sekä yhtenäisen liikkeen ja tyylin hiomiseen.

Joulunäytösesityksen harjoittelua.
Miksi juuri hip hop? Kaikilla ryhmäläisillä on liikunnallista taustaa, osa on nuorempana saattanut tanssiakin, mutta myöhemmällä iällä harrastus on jäänyt muiden kiireiden keskellä pois. Hip hop on erittäin tehokas liikuntamuoto, jossa koko kroppa joutuu koetukselle. Usein kuitenkin hiki ja kunnonkohotus ovat toissijainen asia. Sen sijaan motiivina on halu oppia uutta, pitää hauskaa, tutustua uusiin ihmisiin ja ylittää itsensä. Seuraavalla viikolla on aina mukava tulla treeneihin kun huomaa: hei! tämähän menee jo paljon paremmin kuin viime viikolla! Tanssissa kehitys näkyy usein jo lyhyessäkin ajassa ja on tästäkin syystä palkitsevaa.

Monet ryhmäläisistä ovat tutustuneet hip hoppiin lastensa kautta. Alunperin lapset on kuskattu Kipinän tunneille. Näytöksissä ja esityksissä on sitten tanssin kipinä iskenyt itsellekin ja seuraavana vuonna lasten lisäksi on tullut ilmoittauduttua myös itse tunneille mukaan. Nyt osa käykin tunneilla jo useammin kuin lapset; 3-4 kertaa viikossa!
Yhteisessä harrastuksessa on sekin hyvä puoli että onpahan kotona jotain juteltavaa. Kuulemani perusteella se menee yleensä niin päin, että lapset neuvovat ja korjailevat vanhempiaan. Jos liike ei mene juuri niinkuin pitää, palaute on armotonta. Sallittakoon se ilo lapsille, ovathan he harrastaneetkin hip hoppia jo paljon pidempään!

Maria, Tea ja Milla toimivat lisäksi aktiivisesti Kipinän vanhempainyhdistyksessä. Myös kaikkien lapset käyvät Kipinällä ja osallistuvat keväällä katutanssin SM-kisoihin kuten äitinsäkin :)
Monesti minulta on kysytty että mitä eroa on lasten ja aikuisten opettamisessa. Suurin ero on siinä että lapsilla ei ole niin paljon kysymyksiä :) Se on varmasti myös osittain ujoutta, mutta lapset eivät yleensä myöskään ole niin kriittisiä omasta tekemisestään - jos liike menee sinne päin niin se riittää. Aikuisilla saattaa olla 10 kysymystä yhdestä liikkeestä ja sitä liikettä voitaisiin harjoitella koko tunti. Näin kuitenkin harvemmin tehdään, kävisi muuten aika tylsäksi tunnit. Volyymitaso tunneilla näyttää kuitenkin olevan vakio. Ihan yhtä lailla vanhemmille oppilaillekin saa huutaa välillä että nyt hiljaa ja keskittykää! 

Aikuisten tunteja ja etenkin tätä ryhmää on mielestäni todella kiva opettaa. Vaikka kysymyksiä ja mielipiteitä on ehkä välillä liiaksikin, huokuu oppilaista innostus, päättäväisyys ja treeni-ilo. Toisia kannustetaan koko tunnin läpi. Lisäksi autetaan ja opetetaan niitä jotka eivät syystä tai toisesta päässeet edelliselle tunnille mukaan. Ryhmähenki ja tunnelma ovat katossa!

Ryhmäkuva!!!! :)
Ryhmän ensiesiintyminen nähdään Kipinän joulunäytöksessä su 13.12. Näytöksen teemana on sirkus - jää nähtäväksi millaisen esityksen tämä ryhmä tuo silloin lavalle.

// JennaK


Aikuisten kisaryhmän lisäksi Kipinällä on myös avoimia tanssitunteja yli 30-vuotiaille. Esimerkiksi tiistaisin hip hop alkeet +30v ja sunnuntaisin Kipinä moms&dads +30v. Sunnuntain tunnilla on vielä tilaa ja sinne voi hypätä vielä kesken kaudenkin mukaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti